Κοινό κρύωμα και γρίπη

Το κοινό κρύωμα και η γρίπη είναι δύο πολύ συνηθισμένες μολύνσεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος (μύτη, λαιμός, αυτιά και ιγμόρεια). Τόσο το κρύωμα όσο και η γρίπη προκαλούνται από ιούς. Οι μολύνσεις είναι κολλητικές, και μεταδίδονται μέσω μικροσκοπικών σωματιδίων αλλά και μέσα από την επαφή με τα χέρια.

Υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικοί τύποι ιών που μπορούν να προκαλέσουν ένα κρύωμα, γεγονός που εξηγεί γιατί υποφέρουμε συχνά από επαναλαμβανόμενα κρυώματα.

Η γρίπη προκαλείται από τον ιό της γρίπης ο οποίος χωρίζεται σε τρεις βασικές κατηγορίες. Κατηγορία Α (πολύ συχνά αποτελεί την αιτία των επιδημιών γρίπης), και κατηγορίες Β και Γ. Ο ιός της γρίπης αλλάζει συνεχώς δομή, συνεπώς κάθε χρόνο εμφανίζονται νέοι τύποι.

Κανένας μας δεν έχει ανοσία σε αυτούς τους νέους τύπους και για αυτόν τον λόγο νοσούμε συχνά από γρίπη.

Η περίοδος κατά την οποία το κρύωμα εμφανίζει μεγαλύτερη συχνότητα είναι οι κρύοι χειμερινοί μήνες. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο επειδή η θερμοκρασία είναι πιο χαμηλή αλλά και επειδή εξαιτίας της θέρμανσης η βλεννογόνος, που υπό φυσιολογικές συνθήκες διατηρεί μία σχετική ύγρανση, ξηραίνεται και έτσι ουσιαστικά αποδυναμωνόμαστε από ένα πολύ ισχυρό όπλο μας ενάντια στους ιούς.

Ωστόσο, δεν είναι απίθανο να νοσήσουμε από κρύωμα και οποιαδήποτε άλλη στιγμή του χρόνου. Υπάρχει ένας συγκεκριμένος τύπος κρυώματος ο οποίος είναι ιδιαίτερα συχνός το καλοκαίρι. Η γρίπη αντίθετα είναι ιδιαίτερα σπάνια στους μήνες πέρα από Νοέμβριο έως Φεβρουάριο.

Το κρύωμα προκαλεί μπούκωμα στην μύτη και καταρροή, φτέρνισμα, πονόλαιμο, βήχα και αίσθημα κόπωσης, το οποίο διαρκεί από δύο έως και τέσσερις μέρες. Ο βήχας αποτελεί τον πλέον αποτελεσματικό μηχανισμό άμυνας του αναπνευστικού μας συστήματος. Με τον ίδιο τρόπο που ο οργανισμός ανεβάζει θερμοκρασία (πυρετό) για να εξουδετερώσει τους παθογόνους εισβολείς, έτσι και το αναπνευστικό μας σύστημα επιστρατεύει τον βήχα για να αποβάλλει από τους αεραγωγούς των πνευμόνων ό,τι τους ενοχλεί.

Η γρίπη έχει πιο σοβαρά συμπτώματα, με υψηλό πυρετό (συνήθως πάνω από 39ºC), ρίγος, πονοκέφαλο, έντονο μυϊκό πόνο, εξάντληση, απώλεια όρεξης, βήχα και μερικές φορές μπούκωμα στη μύτη και πονόλαιμο. Μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από μία εβδομάδα και υπάρχουν πιθανές επιπλοκές όπως η πνευμονία.

Τα περισσότερα κρυώματα δεν διαρκούν μεγάλο χρονικό διάστημα και ακριβώς για αυτόν τον λόγο δεν χρειάζονται ιδιαίτερη μεταχείριση, ίσως εκτός από κάποια απλά παυσίπονα ή εφαρμογές με αποσυμφορητικά σπρέι ή κρέμες.

Για την ανακούφιση και την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος η agPharm δημιούργησε τη σειρά MY BEST RELIEF: